Jerzy Józwik
Parametr zużycia ostrza narzędzia -KE i jego predykcja przy użyciu modelu sieciowego
W artykule przedstawiono wyniki badań własnych zużycia ostrza noża tokarskiego w funkcji czasu skrawania. Dokonano predykcji geometrycznego wskaźnika zużycia KE, przy zastosowaniu sztucznej sieci neuronowej (SNN) o ustalonej architekturze. Na wykresach przedstawiono wybrane przebiegi czasowe wskaźnika AS, uzyskane jako wynik stymulacji nauczonej sieci.
Tool's blade's wearing parameter - KE and it's prognosis with the use of network model
The article presents results of author's own research on turning blade wearing in the function of cutting off. The prognosis of geometry index of wearing -KE was made with the use of artificial neural network (ANN) with established architecture. The graphs illustrate selected time courses of the coefficient KE, obtained as a result of stimulation of a taught network
Termograficzna ocena rozkładu temperatury na powierzchni przedmiotu obrabianego podczas skrawania ortogonalnego
W artykule poruszono zagadnienia związane z szeroko rozumianymi oddziaływaniami ciepła generowanego w strefie skrawania na przedmiot obrabiany. W nowym ujęciu przedstawiono analizę rozkładu temperatury na powierzchni przedmiotu obrabianego podczas procesu skrawania. Wskazano na możliwość wykorzystania techniki termograficznej do analizy zjawisk cieplnych towarzyszących skrawaniu materiałów a w szczególności ich wpływu na dokładność wymiarową po obróbce.
Thermographic evaluation of temperature distribution on workpiece surface during orthogonal machining
In this article questions connected with widely understood interactions of heat generated in machining area on workpiece were raised. The analysis of temperature distribution on surface of workpiece during machining process was presented in new formulation. Possibility of usage ofthermographic technique for analysis of heat effects concomitant with machining of materials was indicated, in particular their effect on dimensional accuracy after machining.
Analiza doświadczalna zjawiska narostu podczas toczenia
W artykule przedstawiono wyniki badań zjawiska narostu, przeprowadzonych w Katedrze Podstaw Inżynierii Produkcji Politechniki Lubelskiej. Charakterystyczne wielkości geometrycznych tworzonego narostu analizowano przy zastosowaniu systemu do cyfrowej analizy obrazu MICROSCAN. W postaci obrazów wizyjnych oraz wykresów przedstawiono charakter zmian wybranych parametrów geometrycznych powstającego narostu oraz uzyskane wartości parametrów chropowatości powierzchni po obróbce.
Termograficzna ocena rozkładu temperatury na powierzchni przedmiotu obrabianego podczas toczenia nieortogonalnego
W artykule przedstawiono termograficzną analizę rozkładu temperatury na powierzchni przedmiotu obrabianego podczas toczenia nieortogonalnego. W postaci wykresów przedstawiono rozkład temperatury na powierzchni przedmiotu obrabianego w funkcji położenia źródła ciepła oraz czasu. Pomiary prowadzono przy użyciu kamery termograficznej typu V-20ER005-25 wyprodukowanej przez firmę VIGO SYSTEM z Warszawy. Dane termograficzne analizowano przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania TERMOGRAF v.1.95 c.
Experimental analysis of built-up edge effect during turning
The results of built-up edge effect researches, effected in Department of Production Engineering Principles at Lublin Institute of Technology are presented in this article. Characteristic geometrical sizes of arisen built-up edge were subject to analysis with usage of MICRO SCAN, digital analysis system of picture. The character of changes of selected geometric parameters of arising built-up edge and obtained values of surface roughness parameters after machining are shown in form of visional pictures and graphs.
Thermographic evaluation of temperature distribution on surface of workpiece during non-orthogonal turning
The thermographic analysis of temperature distribution on surface of workpiece during non-orthogonal turning is presented in the article. The distribution of temperature on the surface ofworkpiece in function of moving heat source and lime is shown inform of graphs. Measurements were performed with thermographic camera ofV-20ER005-25 type, produced by VIGO SYSTEM in Warsaw. Thermografic data were analysed with specialistic THERMOGRAPH v. 1. 95 c software.
Analityczno - doświadczalna metoda określania głębokości wpływu ciepła generowanego w strefie kontaktu wióra z powierzchnią natarcia ostrza narzędzia skrawającego
W artykule zaprezentowano analityczno-doświadczalną metodę określania głębokości wpływu ciepła w materiale ostrza narzędzia skrawającego. Analizy prowadzono na przykładzie procesu toczenia dla narzędzia wykonanego ze stali szybkotnącej SW18. Przyjęto model geometryczny oraz szereg założeń formalnych przy których prowadzono rozważania. Wyznaczono zależność określającą głębokość wpływu ciepła, w funkcji czasu działania temperatury na powierzchni natarcia y=f(t).
Analytic - experimental method of assignment of heat influence depth, generated in contact zone of chip and attack surface of machining tool edge
The analytic-experimental method of assignment of heat influence depth in material of machining tool edge is presented herein. The analysis was made on example of turning operation for tool made from SW18 high-speed steel. Geometric model and a number of formal assumptions were made, at which considerations are performed. Relation defining heat influence depth was assigned in function of temperature action time on attack surface y=f(t).